Nasa’nın “Chandra X-ray Gözlemevi” 1999 yılında fırlattığı bir uydudur ve yaklaşık 20 yıldır faaliyetini sürdürmekte. Ayrıca Chandra, Nasa’nın Büyük Gözlemevi Programı kapsamında, 1990 ile 2003 yılları arasında Dünya yörüngesine fırlattığı dört uzay teleskopundan bir tanesidir. Bu uydunun fırlatılma amacı karadeliklerden gelen bilgileri elde etmek ve diğer galaksileri detaylıca incelemektir.

Geçtiğimiz günlerde NASA, Chandra X-Ray Gözlemevi’nin güvenli moda geçtiğini söylemişti, lakin bilim adamları uyduyu tekrar faaliyete geçirmenin bir yolunu buldular. Verilen bilgiye göre söz konusu uydu, güvenli moddan tamamen çıkartılarak tekrar normal çalışma düzenine dönecek.

NASA, bu uydunun, donanımlarından birinde ufak bir hata sonucu güvenli moda girdiğini duyurmuştu. Bu problemin detayına bakacak olursak söz konusu hata uzay aracının jiroskoplarında meydana gelen bir olay yüzünden oluştu. Bu jiroskoplar uzay aracının yön bulmasını ve bilgileri toplamasını sağlıyor. Meydana gelen bu hata yüzünden toplanan bilgiler Dünya’ya 3 saniye gibi bir gecikmeyle gönderildi.

NASA’nın “Chandra X-Ray Gözlemevi” jiroskop hataları yaşayan tek uydusu değil. Bundan bir hafta önce “Hubble Uzay Teleskobu” nun da jiroskoplarından birisi hata vermişti. “Chandra X-Ray Gözlemevi” söz konusu olan hatanın giderilmesinden sonra galaksileri ve kara delikleri gözlemleyerek çeşitli bilgiler toplamaya devam etmiş olacak.
Bir Cevap Yazın